13/07/2022
w

Klaar voor de volgende stap?

Klik om verder te gaan

Ontdek onze totaal oplossing

Met digitale optimalisatie

Google Analytics blijkt illegaal

Webdesign

Google Analytics blijkt illegaal. Dit klinkt gek, maar het is toch echt waar. Google heeft daarom aangekondigd dat ze in juli 2023 stoppen met Google Analytics Universal. De grote datamachine van de techreus ligt wereldwijd in strijd met de privacy regelgeving. In Nederland, Frankrijk, Oostenrijk & Italië is Google Analytics zelfs sinds begin dit jaar volledig illegaal verklaard. Bijna 90% van alle websites online heeft een directe verbinding met Google Analytics en er is ongekend veel data verzameld in de laatste twee decennia die straks niet meer bruikbaar is.

Privacy & complexiteit

Google is dus op de vingers getikt dat er te veel privacy gevoelige informatie wordt verzameld en wordt doorverkocht voor Google Adwords. ‘Als je niet betaalt voor het product, ben je het product.’

Google heeft een vernieuwde versie ontwikkeld die zich meer aan de privacy regelgeving lijkt te houden: Google Analytics 4. Echter is nog veel onduidelijk omtrent wat ze doen met het verzamelen van IP adressen en de overige verzameling van de gebruikers data. De data die in de afgelopen decennia is verzameld met Google Analytics Universal, kan niet worden overgezet naar Google Analytics 4. Oftewel, alle historische data wordt vernietigd en het lijkt erop dat de nieuwe versie nog steeds in strijd komt te liggen met de privacy regelgeving.

Daarnaast is Google Analytics Universal extreem ingewikkeld opgezet en het lijkt er op dat de vernieuwde versie nog complexer gaat worden en dat je een cursus moet volgen om het volledig te snappen. Wie zit daar nou op te wachten?

Het alternatief

Bij SircleCreative maken we gebruik van Fathom Analytics. Deze (nieuwe) software partij uit Canada is gericht op het verzamelen van data waarbij het draait om totaal cijfers en niet om individuele data. Er worden geen IP adressen verzameld en de dataverzameling is 100% legitiem.

Naast het feit dat Fathom Analytics zich focust op snelheid en simplicity wordt de data niet doorverkocht aan derden. De statistieken kunnen eenvoudig via de mail met de gebruikers worden gedeeld in automatisch gegenereerde rapporten. Tot slot komt er ook een einde aan de lelijke “cookie banners”. Die zijn met deze software oplossing niet meer nodig.

SircleCare

Sluit je aan bij ons hosting en onderhoudsprogramma: SircleCare. Hier kunnen we uw website hosten op onze eigen server die is geoptimaliseerd voor de snelste en privacy veilige resultaten. We zorgen dat de website constant wordt onderhouden en dat alle updates direct worden uitgevoerd. De website wordt daarmee nu ook aangesloten op Fathom Analytics.

Ontdek hier alle voordelen van SircleCare.

SircleFast

Consent(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SircleCare

Consent(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

SircleLite

Name
Consent(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.